Kardiyoloji Uzmanı Karaca: Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı

T24 Sağlık

Sağlıklı bir kalp için hayat üslubuna ve beslenme şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Kalp krizi kaynaklı mevt oranı son yıllarda arttı. Artan hareketsizlik, sıhhatsiz hayat şartları, paketli, ambalajlı, fast- food besin tüketimindeki artış, süratli tüketim zincir eserleri sıhhati da tüketti. Günlük omurdaki gerilim faktörleri, tabiattan uzaklaşıp plaza hayatlarına dönüş, gün ışığından uzaklaşma, artan hava kirliliği, tütün eserleri, elektronik sigara, alkol kullanımı üzere faktörler toplumun kalp sıhhatini her geçen gün daha kötüleştiriyor” dedi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, 29 Eylül Dünya Kalp Günü münasebetiyle kalp ve damar sıhhati hakkında açıklamalarda bulundu.

“Her iki mevtten birinin nedeni kalp ve damar hastalıkları”

Yaşamın güç merkezi, en hayati organımız olan kalbimizi müdafaanın öncelikli vazifelerimizden olması gerektiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Türkiye’de her iki vefattan biri kalp ve damar hastalıkları kaynaklıdır. Kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana gelen erken vefatlar ise önlenebilir niteliktedir” diye konuştu.

“Haftada en az 3 gün yağlı balık tüketin”

Sağlıklı bir kalp için beslenmenin değerine dikkat çeken Dr. Öğr. Karaca, “Kalp damar sıhhatinizi korumak, kolesterol seviyelerinizi azaltmak ve tansiyonunuzu dengelemek için beslenmenize erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını, Omega 3’ten güçlü hayvansal ve bitkisel besinleri (deniz eserleri, kabak çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu, semizotu, ceviz gibi), lifli besinleri ekleyebilirsiniz. Potasyum kaynakları (muz, kivi, ananas, yaban mersini, avokado, maydanoz, ıspanak, brokoli gibi), cet tohumları (karabuğday, siyah pirinç, kinoa gibi), magnezyumdan güçlü koyu yeşil yapraklı sebzeler, ömrü uzatan çiğ kuruyemişler, kalp dostu baharatları da tercih edebiliriz. Haftada en az 3 gün yağlı balık tüketin. Somon, hamsi, uskumru, sardalya üzere Omega 3 zengini balıkları tüketmek beyninize ve kalbinize ziyafet demektir. Lakin pişirme yoluna dikkat etmelisiniz. Haşlama, fırında, ızgara yahut buğulama sistemlerini kullanın” dedi.

“Tuz tüketimi istikrarlı olmalı”

Sodyumun kısıtlanmasını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için Amerikan Kardiyoloji Derneği günde 2 bin 300 miligramdan (1 tatlı kaşığı) fazla sodyum tüketilmemesini önerir. Yalnızca 1 gram tuz 400 mg sodyum içerir. Konserve besinler, kuru meyveler, salça, ketçap, hardal, soya sosu, hazır salata sosları, bulyonlar, salamura zeytin, hazır peynirler, ambalajlı ekmekler, tütsülenmiş yiyecekler ve soda bilinmeyen sodyum kaynaklarıdır. Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve öbür kronik hastalıklardan korunmak istiyorsanız, günde 5 gramdan daha fazla tuz tüketmemelisiniz.” sözlerini kullandı.

“Egzersiz yapmak kalp sıhhatine faydalı”

Hareketli bir hayat usulünün benimsenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Haftada toplam en az 150 dakika aerobik antrenman (yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi) yüksek kolesterol ve tansiyonu düşürür, damarları korur, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıyeten, haftada 3 gün 30’ar dakika yük ve direnç idmanı yapmak ise felç riskini azaltır, insülin direnci ile savaşır ve kalp damar sıhhatini güzelleştirir. Kalp damar sıhhatini korumak için 30 yaşından sonra her birey cinsiyet fark etmeksizin bu idmanları hayatına eklemelidir. Aksi takdirde yılda 1 kg kas kaybı başlar ve geri döndüremeyebilirsiniz” dedi.

“Öğlen 14’ten sonra kahve içmeyin, günde en az 7-8 saat uyuyun”

Vücut yüke ve uyku tertibine de dikkat edilmesi gerekildiği belirten Dr. Öğr. Üyesi Karaca, şunları söyledi:

“İdeal beden tartısında olun. Bilhassa karın etrafındaki yağlanma ve çok kilo, kan basıncını ve kolesterol düzeylerini yükselterek kalp hastalığı riskini artırır. Günde en az 7-8 saat uyuyun ve makul bir rutin oluşturun. Her gün birebir saatte yatıp uyanmaya itina gösterin. Kaliteli bir uyku için yatmadan 30-60 dakika evvel mavi ışıktan (telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi) uzaklaşın, gündüz saat 14.00’dan sonra kafeinli içecek tüketmeyin, yatmadan 15 dakika evvel yatak odanızı havalandırın ve oda sıcaklığınızın 16-18 derece olmasına itina gösterin.”

“Kronik gerilim kalp hastalığı riskini artırıyor”

Kronik gerilimin, yüksek tansiyona ve öbür kalp hastalığı risklerini artırdığını lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Derin nefes antrenmanları, yoga, meditasyon yahut keyif aldığınız hobiler üzere gerilim idaresi tekniklerini uygulayın. Toplumsal etrafınızı genişletin, size düzgün gelen beşerlerle daha çok vakit geçirin ve kahkaha atın. Araştırmalar, toplumsallaşmanın hayat ömrünü yüzde 50 uzatabileceğini bildiriyor” dedi.

“Alkol tüketimi kardiyak aritmiye neden olabilir”

Sigara ve alkolün de kalp hastalıklarına neden olabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Sigarayı bırakmak tansiyonu 2-8 ünite, alkolü bırakmak ise tansiyonu 4 ünite düşürür. Sigara, atardamarların iç yüzeyine ziyan verir, kanınızdaki oksijen düzeylerini azaltır ve kan pıhtılaşması riskinizi artırır. Sigarayı, yıllarca kullandıktan sonra bırakmak bile kalp sıhhatinizi büyük ölçüde düzgünleştirir. Sigara içen insanların hiç sigara içmeyenlere kıyasla erken mevt riski 3 kat daha fazladır! Alkol ise kalbin bir öteki düşmanıdır. Dünya genelinde 3 milyon fazla insanın vefatına neden olmuştur. Alkol tüketimi, felç riskini artırır, kalp kasında hasara ve kardiyak aritmiye neden olur” diye konuştu.

“Su tüketimi hayli önemli”

Su tüketimimin ihmal edilmemesinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Karaca, “Su deveranı dayanaklar, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalbinizin bedene kan pompalamak için çok fazla çalışmak zorunda kalmamasını sağlar. Amerikan Kardiyoloji Derneği sağlıklı bir kalp, uygun bir metabolik sıhhat için bayanların günde yaklaşık 11.5 bardak (2.7 litre), erkeklerin ise 15.5 bardak (3.7 litre) sıvı tüketmesi gerektiğini öneriyor” sözlerini kullandı.

“Göğüste ani başlayan, kollara, boyna ve çeneye yayılan ağrıya dikkat”

Kalp krizlerinde semptomların çoklukla önemsenmediğini yahut geçmesinin beklendiğini söyleyen Dr. Öğr. Karaca, “Kalp krizinin semptomlarını tanımak geleceğimizi yahut bir oburunun geleceğini riske atmamak için çok değerlidir. Kalp krizinde ağrı ekseriyetle göğüste, göğüs kemiğinin ardında ortalanır ve kollara, uzunluğuna, çeneye, omuzlara ve sırta yayılabilir. Bu nedenle ani başlayan ve süratle yükselen; sol kol ağrısı yahut uyuşma, sırt ağrısı, göğüs-çene ağrısı, karın ağrısı, göğüste baskı yahut yanma varsa bu semptomları ihmal etmeyin ve derhal 112’den dayanak isteyin. Vakitle yarıştığınızı unutmayın” dedi. (DHA)


 

Şehzadenin Yüzyılı | İlber Ortaylı, Ertuğrul Osman’ı anlattı: Türk hanedanı kadar memleketine ihanet etmeyen, Cumhuriyet’e sadık beşerler yok


 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir