Siirt’te üç kuşak bir arada ‘Tillo heriresi’ üretiyor

Siirt’in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla klasik sistemlerle organik üzümlerden “Tillo heriresi” yapıyor.

AA’nın haberine nazaran kentte yetişen “bineytati” ve “sinceri” çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.

Geçen yıl “Tillo heriresi” ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafik işaretle tescillenen pestil, zahmetli çalışmalarla üretiliyor.

İlçeye bağlı Sinep köyünde yaşayan Hilmi Sevinç ve aile üyeleri, üzümlerin toplanmasından pestilin hazırlanmasına kadar her evrede birlikte çalışıyor.

80 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Sevinç, büyüklerinden üretimini öğrendiği pestili, 2003 yılından bu yana ticari olarak ürettiklerini ve piyasaya sürdüklerini söyledi.

Ürünleri Siirt başta olmak üzere İstanbul ve kimi vilayetlere gönderdiklerini söz eden Sevinç, “Üzümleri kendi bağımızdan ve diğer bağlardan temin ediyoruz. Sinep heriresi meşhurdur, herkes yapamaz. Üretimini babam ve annemden öğrendim. Yaklaşık 80 yıllık bir geçmişi var, daha evvel yalnızca konutta tüketmek için yapıyorduk” dedi.

ÜÇ NESİL BİR ARADA

Pestilin üretimini çocukları ve torunlarına öğrettiğini lisana getiren Sevinç, bunun zahmetli bir iş olduğunu belirtti.

Sevinç, şöyle konuştu:

“Üç nesil bir ortada bu eseri gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. İnşallah, ölmezsek bunu yapmaya devam edeceğiz. Şire haline getirilen üzümler sıkıldıktan sonra kovalara doldurulup bekletiliyor, akabinde kaynatılıyor. Suyu un ve beyaz toprakla mayalanıyor.”

‘4-5 GÜN BEKLETİYORUZ’

Pestilin bakır kazanlarda yapıldığını belirten Sevinç, piştikten sonra tepsilere doldurularak damlara bırakıldığını söyledi.

Sevinç, “Baklava diliminde kesilen pestilleri bezin üzerine bırakıyoruz. İki üç gün bırakıp kurutuyoruz. Daha sonra kazanın içinde 4-5 gün bekletiyoruz, terliyor. Terledikten sonra çıkarıyoruz, seriyoruz ve tekrar kurutup torbalara bırakıyoruz. Terlediğinde yumuşak oluyor.” sözlerini kullandı.

‘İÇİNDE KATKI UNSURU YOK’

Metin Sevinç de babası, çocukları ve yeğenleriyle yıllardır pestil ürettiklerini belirtti.

Pestilin geçen yıl tescil edilmesinin kendilerini keyifli ettiğini lisana getiren Sevinç, “Çok uğraşıyoruz. Ekmeğimiz için çalışıyoruz. Doğal halde yapıldığı için sağlıklı zira içinde katkı hususu yok. Bu mesleği çocuklarıma öğretiyorum” diye konuştu.

Halil Sevinç de eylül ve ekim aylarında amcası ve dedesiyle üretimini yaptıkları pestilin epeyce lezzetli olduğunu ve talep gördüğünü söyledi.

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir