Balıkçıların ‘1 Eylül’ hazırlığı

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, “Geçen yıl bereketli bir dönem geçirdik. Kazandığımız paralarla teknelerimizin muhtaçlıklarını giderdik. Bu yıl da beklentimiz balığın bol olacağı tarafında. Halkımıza ucuz balık yedirmeyi istiyoruz” dedi. Geçen yılki rekoltenin resmi kayıtlara nazaran 55 bin ton olduğunu belirten Çakan, “O da Türkiye’nin gereksiniminin yüzde 70’ini karşılıyor. Karadeniz ve Marmara yüzeysel geçiyor. Balık muhtaçlığının tartısını Ege çekiyor. Ege’de varlıklı balık yatakları var. En çok hamsi ve sardalya avcılığı yapılıyor. Beklentimiz fiyatların düşmesi. Bu sene uygun bir balık yoğunluğu olursa, fiyatlar düşer” tabirlerini kullandı.

FİYATLARIN DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Güzelbahçe Balıkçılar Limanı ve Ege Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy da bu yıl bolluk beklediklerini söyledi. Aksoy, “4.5 ay süren balık yasağının sonuna geldik. Teknelerimizin ve ağlarımızın bakımlarında sona geldik. 31 Ağustos akşamı ve 1 Eylül sabahı teknelerimiz denize açılacak. ‘Vira bismillah diyen kaptanlarımız denizden balık getirecek. İnşallah halkımız bu devirde de bol hamsi ve sardalya yiyecek. Geçen periyot âlâ geçti, bu devrin de âlâ geçmesi için çaba edeceğiz. Gerçi masraflarımız arttı fakat onlara düşürebilmek için fazla çalışacağız. Bugün 150 lira ise sardalya balık bol olursa, 70 ile 60 liraya kadar düşer. Beklentimiz bu yönde” dedi.

‘KARADENİZ’DE PALAMUT VE HAMSİ GÖRÜNMEDİ’

Karadeniz’de palamudun olmadığını, hamsinin de çok az olduğunu söyleyen Aksoy, “Karadeniz’den geliyorum. Palamut yok, hamsi izleri pek gözükmüyor. Marmara’da ise hamsi gözüküyor. Ege Bölgesi, çok verimli bir deniz. 12 ay balık var. Bu nedenle av döneminin açılmasıyla bir arada İstanbul, İzmir ve Ankara üzere büyükşehirler başta olmak üzere halkımıza balık yedirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.Yeni dönem hazırlıklarını yapan gemicilerden İbrahim Çorak (65) ise “Hazırlıklarımız sürüyor. Yıpranan ağlarımızı değiştiriyoruz. Teknemizin bakımını yapıyoruz. 1 Eylül için kendimizi hazırlıyoruz. Bu hazırlıkları yapmazsak balığa çıkamayız. Mecbur yapmak zorundayız” dedi. Erdi Açar (33) ise “Cihazlarımızı ve makinelerimiz denetim ediyoruz. Teknemizin ve ağlarımızın bakımını yapıyoruz. Bunları yapmazsan, denizde yolda kalırsın. Bütün bu hazırlıkları 1 Eylül’e yetiştirmeye çalışıyoruz. İş çok, bitmiyor” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir